Melodikrysset – min favoritaktivitet på lördagar 

Idag när jag satt och funderade på vad denna veckas artikel skulle handla om började tänka på vad jag tidigare publicerat.  Här på bloggen har jag tidigare listat mina bästa tvprogram för barnfamiljen, gett mina bästa tips för pyssel och så har jag utformat en guide för att bli väck med nattskräck

Jag insåg dock snabbt att det finns ett ämne som jag ännu inte pratat mer om – nämligen Melodikrysset! Melodikrysset är en stor del av både min och min familjs helgrutin så det kändes självklart att skriva mer om ämnet här på bloggen. 

Vad är Melodikrysset? 

Om du av någon anledning inte har hört talats om Melodikrysset kan jag kort och gott förklara det som ett musikaliskt korsord. Du löser korsordet genom att lyssna på radio och fylla i ett korsord. 

Melodikrysset har tydligen varit igång ända sedan 1965 så i över 70 år har programmet varit aktivt i Sverige. Man kan lyssna på Melodikrysset i P4 och det sänds varje lördag mellan klockan 10 och 11. Mer specifikt börjar sändningen 10.03.  

Totalt finns det tio stycken pris som delas ut varje vecka till utvalda vinnare. Totalt kommer det in mellan 60 000 och 70 000 lösningar i veckan, enligt Sveriges Radio, så chansen till vinst är inte jättestor. Både jag och resten av familjen tycker dock att det är lika roligt att spela oavsett vinst eller inte. 

Så skickar du in din Melodikrysset lösning 

Även om jag vanligtvis endast kör Melodikrysset för kul, har jag vid vissa tillfällen valt att skicka in min lösning. Det finns flera olika alternativ att göra detta. Det enklaste är genom Melodikrysset-appen, men det är även möjligt genom Sveriges Radios hemsida eller att skicka in sin lösning genom post. Det är nämligen möjligt att lösa Melodikrysset digitalt eller fysiskt.

Melodikrysset

Vinnare av Melodikrysset 

För att ta reda på rätt lösning på Melodikrysset och för att ta reda på vem som egentligen vann behöver du bara besöka Sveriges Radios hemsida. Gå in på Melodikrysset under program och välj kategorien ”Rätt lösning och vinnare”. Här kan du se både de rätta svarsalternativen och listan på veckans vinnare. 

Resultatet presenteras varje vecka på lördagen, veckan efter att ett Melodikryss har sänts. Resultatet publiceras klockan 10! Det är även möjligt att höra resultatet i början av den nya Melodikrysssändningen. 

Programledare i Melodikrysset 

Det har funnits flera programledare som har lett Melodikrysset. Den förste programledaren var Peter Granberg som körde igång programmet 1965. Han ledde krysset ända tills 1992. Han fick dessutom sällskap av Bengt Haslum under 1976 och det blev en duo som ledde Melodikrysset ihop i över 15 år. 


Efter dunderduon ledde Bo Schedin skeppet under 4 år (1992 – 1996), innan ikonen Anders Eldeman tog över. Om du är en van Melodikryssare känner du onekligen till Anders Eldeman, han ledde nämligen programmet i över 25 år. 

Sedan Anders Eldeman slutade som programledare har istället kvinnorna Annika Jankell och Anna Charlotta Gunnarsson tagit över. Personligen tycker jag att Annika och Anna Charlotta gör jobbet riktigt bra och det känns som Melodikrysset fått lite av ett uppsving sedan deras tillträde. 

Inlägg skapade 8

Relaterade inlägg

Skriv din sökning ovan och tryck enter för att söka. Tryck escape för att avbryta.