Krypa barn

När börjar barn krypa? En fråga som oroar många föräldrar!

Jag har märkt att det är många föräldrar som oroar sig över att barnet inte har börjat krypa än. Men när börjar barn krypa och vad är normalt? Som med det mesta när det gäller barns utveckling finns det inget givet svar och mitt allra bästa tips är att inte oroa sig för mycket. Olika barn har olika personligheter och det kan påverka när barnet börjar krypa!

Det är ofta jag hör föräldrar som oroligt frågar varandra: ”så när började ditt barn krypa? När är det normalt för ett barn att börja krypa? Vad kan jag göra för att mitt barn ska börja krypa?” 

Mitt första och bästa tips är att inte oroa sig för mycket. Det är kanske enklare sagt än gjort, men faktum är att det inte spelar någon roll om det tar ett halvår, ett år eller ännu längre än så innan barnet börjar krypa. Det betyder inte att barnet är sent med annat. På frågan om när barn börjar krypa finns det alltså inget entydigt svar. 

Min erfarenhet är att det varierar från barn till barn. Vårt första barn kröp väldigt tidigt. Det var inte mer än ett halvår innan hasningarna över golvet började. Det tog inte många veckor av hasande innan man insåg att det kanske inte var det allra klokaste att längta efter, för ett barn som hasar sig eller kryper fram är ännu svårare att hålla koll på. 

Vårt andra barn kröp inte förrän efter ett år. Barnet har alltid varit försiktig med det mesta och har provat sig fram, sakta men säkert, innan det har vågat slänga sig ut i nya saker. Som förälder kan det vara frustrerande när man vet att barnet egentligen kan krypa, men några år senare är det tydligt att det bara är olika personlighetsdrag. 

Vårt första barn slänger sig rakt in i utmaningar utan att tänka efter. Ofta lyckas det, men ibland blir det inte lika lyckat. 

Vårt andra barn är mer eftertänksam och försiktig. Det tas inga onödiga risker, om det så gäller att smaka nya maträtter eller krypa för första gången. 

När börjar barn krypa? Helt ärligt är jag trött på den frågan. Det finns inget givet svar och det behöver inte finnas något givet svar. En dag börjar ditt barn krypa och då kan du vara stolt som förälder. Det kommer dessutom massa andra framsteg och utmaningar längs vägen. 

Inlägg skapade 7

Skriv din sökning ovan och tryck enter för att söka. Tryck escape för att avbryta.