Få saker är så tätt förknippade med jul som bakning. I min mening är att julbaka tillsammans med barnen veckorna innan julen anländer bland det absolut bästa med högtiden. Att man hittar mjöl och pepparkakssmulor i varje köksvrå fram till midsommar gör inte så himla mycket. Barnens tindrande ögon när det vankas bakning inför jul är det enda som betyder något.
Som bekant är december en stressig månad för de flesta föräldrar och inspirationen till att julbaka med barnen kan tryta. För att underlätta årets julbak har jag här samlat mina bästa och roligaste recept som lovar att göra bakningen i jul en rungande succé. För en godare jul helt enkelt. Eftersom bakning och jul går hand i hand finns recept nedan för alla kunskapsnivåer. Så fram med grytvantar till dig och förkläden till barnen – ingen tid är att spilla när det stundas julbak.
Saftig saffranslängd
Vad skulle det bli av julens bakning utan saffran? Inga lusselängder i alla fall. Denna krydda är essentiell att ha i skafferiet när det är dags att julbaka med barnen. Här har jag letat fram ett smarrigt recept på saffranslängd som lovar att bli julbakets stjärna.
Sockerlag:
- ½ deciliter vatten + ½ deciliter socker
Fyllning:
- 75 gram smör
- 150 gram vit choklad
- 1 deciliter russin (valfritt)
Saffransdeg:
- ½ gram saffran
- 25 gram jäst
- 3 deciliter mjölk eller vatten
- 1 deciliter socker
- 6–7 deciliter mjöl
- 75 gram smör
- ½ tesked salt
Dags att baka:
Tänk på att smöret ska vara rumstempererat. Degen får ni till genom att smula jästen i en bunke och hälla över fingervarm mjölk. Jästen ska lösas upp. Mortla saffranet och tillsätt tillsammans med socker och mjöl innan ni arbetar samman till en deg. Gör mindre bitar av smöret och tillsätt med nypan salt. Degen ska bli smidig och släppa från bunken. Låt jäsa i cirka 45 minuter.
Till fyllningen ska chokladen rivas och eventuella russin grovhackas. Sockerlagen blandas enkelt till genom att koka upp vatten och mixa med socker tills det löses upp.
Kavla nu ut degen på bakplåtspapper och bre på smör innan fyllningen strösslas på. Snurra som en rulltårta och dela rullen i mitten (på längden). Tvinna så den liknar en stor lussebulle. Låt jäsa – övertäckt – i ytterligare en halvtimme.
Bakverket ska gräddas i 200 grader cirka 25 minuter. När längden fått färg och känns fast är det dags att pensla på sockerlag och låta svalna.
Återstår bara att vara stolt över konstverket du och barnen julbakat tillsammans!
Juliga cake pops à la pepparkaka
Den här juliga tvisten på populära ”cake-pops” lovar att locka varje barn att julbaka med stor glädje. Kort och gott har bakningen till jul aldrig varit roligare – eller enklare. Mestadels är det dessutom kylskåpet som gör jobbet. Receptet för att julbaka dessa favoriter lyder som följer.
För 25 cake pops:
- 380 gram pepparkakor
- 100 gram färskost
- 200 gram mjölkchoklad
- Cake-pops pinnar
- Valfri garnering
Gör så här:
Smula pepparkakorna noggrant och tillsätt färskosten. Smeten ska bli enkel att jobba med innan ni formar runda bollar av den. Smält chokladen i vattenbad, doppa cake-pops pinnarna och sätt på plats. Låt stå i kylskåpet cirka 10 minuter innan bollarna doppas i resten av den smälta mjölkchokladen. Garnera med nötter, strössel eller annan valfri och julig topping. Förvara dem i kylen med pinnarna uppåt och riktigt känn hur julstämningen infinner sig.
Julgrans(kladd)kaka
Julbaka en hederlig kladdkaka tillsammans med barnen och skapa goda julgranar av bitarna. Bakningen inför årets stundande jul behöver inte vara mer komplicerad än så. Skrolla vidare för att få receptet på detta julbak.
Rudolfs kladdkaka:
- 100 gram smör
- 2 ½ deciliter strösocker
- 2 ägg
- 1 deciliter vetemjöl
- 3 matskedar kakao
- 1 tesked vaniljsocker
- Kristyr i olika färger
Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret i en kastrull och rör sedan ner socker och ägg vid sidan av plattan. Blanda väl och tillsätt resterande ingredienser. Häll smeten i en bröad form och låt grädda i cirka 15 minuter. Väl ute ur ugnen ska kakan svalna innan garneringen tar vid.
Dela nu upp kladdkakan i jämna delar. Notera hur de smidigt nog redan har formen av julgranar. Garnera med kristyr i grönt, vitt och rött.
Var fantasifull med motiven! Fyll i kakbitens konturer med grönt och måla en stjärna i toppen. Gör två ögon med vit kristyr och använd röd kristyr till en mule. Vips har ni julbakat en av tomtens renar. Eller varför inte dekorera som en snögubbe med vit kristyr som bas. Det här kallar jag att julbaka med barnen på ett kreativt vis.
Tomtens egna recept på julkola
Ta bakningen inför jul till nya höjder med tomtens (inte så hemliga) recept på julkola. Låt barnen julbaka det här traditionella receptet och låt väl smaka.
Ingredienser:
- 100 gram smör
- 2 deciliter vispgrädde
- 3 deciliter strösocker
- 1 deciliter ljus sirap
- 1 tesked vaniljsocker
Kavla upp ärmarna och julbaka:
Börja med att smälta smöret i en tjockbottnad kastrull. Tillsätt socker, grädde, vaniljsocker och sirap och koka utan lock under omrörning. Låt koka i ungefär 15-20 minuter. Kolan ska klara ”kulprovet” (häll ett par droppar i kallt vatten och rulla till en fast kula).
Häll smeten på en oljad plåt och låt svalna innan ni klipper till kolabitar. Slå in i papper och lägg i burkar för perfekta presenter. Bakning inför jul kan på en och samma gång smälta bort onödig stress och resultera i fina gåvor att ge bort.
Havrebollar med smak av pepparkaka
Havrebollar är både goda och enkla att tillreda. Tillsätt pepparkaka och de är också utmärkta att julbaka tillsammans med barnen. Det här är ett av mina bästa recept att plocka fram när det är ont om tid att julbaka. Lyckas enklare med bakningen denna jul!
Ingredienser:
- 100 gram smör
- 1 deciliter socker
- 3 deciliter havregryn
- 1 tesked vaniljsocker
- 1 tesked pepparkakskryddor
- Pärlsocker eller strössel till garnering
Blanda samtliga ingredienser i en matberedare till dess att smeten är jämn och fin. Skulle smeten bli för tjock går det bra att tillsätta lite vatten. Nu återstår bara att forma till pepparkaksbollarna och rulla i valfri garnering. Förvaras i kylen.
Några avslutande tips för att julbaka med barnen:
- Att julbaka med barnen kan nagga på tålamodet. Sänk kraven på hur fina bakverken blir, huvudsaken är att bakningen till jul blir rolig.
- Tomtens julkola går alldeles strålande att frysa in om ni vill börja med julgodiset i god tid.
- Låt saffranet dra en stund i en skvätt vatten för ännu bättre smak.
- Ladda upp rätt inför jul – klä er i tomteluvor och slå på en spellista för att bakningen ska bli ännu mer stämningsfull!