Det känns som att nästan alla barn upplever nattskräck någon gång under uppväxten. För vissa är det redan de första åren, innan de riktigt har fått en uppfattning om hur omvärlden egentligen ser ut och fungerar. För andra barn håller problemet med nattskräck i sig långt upp i tonåren och då kan det bli ett problem på riktigt. Men jag är övertygad om att det finns saker att göra för barns nattskräck. Har du ett så kallat nattskräck-barn? Här är några saker som du kan göra!
Lider ditt barn av nattskräck? Eller har ditt lite äldre barn sömnsvårigheter? Först och främst vill jag säga att det är helt normalt. Det är ingenting konstigt och det behöver inte vara något fel överhuvudtaget på ditt barn. Nattskräck är en naturlig del av uppväxten för många barn och någonting man måste gå igenom.
Som vuxen upplever man också mardrömmar och barns nattskräck skiljer sig egentligen inte så mycket. Den stora skillnaden är sättet att hantera nattskräcken. För barn är nattskräck någonting som är svårt att greppa och något som inte ens i efterhand går att helt släppa.
Men för vuxna, som har en annan kognitiv förmåga, är det något helt annat. Vi vet att det bara var en mardröm när vi vaknar upp från en feberdröm. Vi vet att det inte har någonting med verkligheten att göra och vi inte behöver oroa oss. I några minuter, timmar eller i vissa enstaka fall även dagar kan mardrömmen sitta kvar i oss. Men om vi stannar upp och tänker efter vet vi att det bara var en dröm.
Men barns nattskräck är annorlunda. Ett barn med nattskräck kan inte övertyga sig själv att det bara vara en dröm. Lider ditt barn av nattskräck? Då är risken stor att barnet inte ens förstår det själv. Tänk själv att ha en mardröm som du inte kan tolka eller komma över. Det är självklart att det är energikrävande.
Kärlek är den bästa medicinen mot barns nattskräck
Min upplevelse av barnens nattskräck är att kärlek är den enda metod som fungerar. Det spelar ingen roll om du vill lugna barnen mitt i nattskräcken eller om du vill förebygga att barnen vaknar rädda mitt i natten någon gång i framtiden.
Kärlek är det som skapar trygghet. Med trygghet kan ett barn slappna av, släppa tankar som oroar och andas ut. Det är egentligen precis samma sak med vuxna.
Som förälder är det viktigaste jobb att få barnen att känna sig trygga. Därför har jag några saker jag gör när barnen lider av barnskräck.
- Tar upp och kramar barnet när det gråter efter att ha vaknat mitt i natten. Ett barn som lider av nattskräck vill känna närhet och sina föräldrars trygga famn.
- Undviker att utsätta barnet för häftiga ljud, rörelser eller nya miljöer precis innan läggdags. Rutiner är en form av trygghet som jag tror hjälper mitt barn mot nattskräck.
- Låt barnen komma nära varandra. Syskonkärlek är en stark kärlek och jag tror att även det är effektivt mot barn som vaknar rädda om natten. Att känna sig nära många familjemedlemmar ger ytterligare trygghet.